Allt om grekland

Grekland i bitar

Tavlor

december 28, 2017 by Posted in: Tavlor

Tavlor är ett mycket bra sätt att visa upp sin inredningsstil. Med flera tavlor kan du på olika sätt visa upp ditt tyckte. Konst är både personlig och opersonlig beroende på vem du frågar. Att lösa en stor del av det som konstnärerna tjatar om är görs lättast genom att se konsten något högst personligt och kreativt. Flera tavlor kommer med känslor som de på olika sätt förmedlar. Den kanske mest kända tavlan är Mona Lisa där en leende ung fransyska eller kanske italienska kan förföra den mest buttre man. Men det är inte alltid alla tavlor som målas uppleves eller utsöndrar samma sorts känslor som konstnären avsett. Exempelvis ”skriet” som i mina ögon, författaren av detta inläggs ögon är en ganska ruskig tavla där konstnären sägs ha målat den då personen som avbildas inte alls är så rädd som tavlan visar utan mer förvånad. När alla som sett tavla ryggat till baka och frågat konstnären vad personen på tavlan egentligen sett ändrade denne namnet till Skriet.

Tavlor är den kanske mest kända konstformen främst då det har funnits så länge som vi människor har funnits. När någon nämner en tavla så är en klippmålning inte det första som personen tänker på men det är likväl den tiden tavla. Då fanns inte på samma sätt akryl eller oljefärger att måla med. Då användes det flintstenar för att göra inristningar i mjuka kalkbaserade bergväggar. Det fina med inristningar är att de finns kvar, en vanlig tavla i samma miljö hade ganska omgående blivit fuktskadad och motivet hade över tid blivit förstört.

Längre fram i tiden så målades dåtiden tavlor på både ull eller papyrus. Flera målningar som finns nere i Vatikanen bakom ramar och glas kommer från en tid då de första tavlorna dök upp i den form vi ser idag. Naturligtvis inte med ram och glas framför utan spända med hjälp av trä mot skrovliga ytor. Det finns många målningar som gärna kunde fått ta del av den teknik nutiden konstnärer använder inte minst i form av hur de väljer sitt perspektiv och djup. Tekniken är den ena biten men sedan har också verktygen förbättrats avsevärt. Att måla en tavla av den klass som den bästa målningen i Egypten håller kanske i dagsläget skulle ta en till två veckor att skapa samma sorts tavla. På den tiden kunde det ta upp till tre till fyra år. EN viktig aspekt när det gäller dagens tavlor är att de flesta ökar i värde. Det är få saker som går att köpa som hela tiden ökar i värde men tavlor har länge visat sig vara ett säkert kort.